Magefettet ditt helt greit eller farlig for helsa di?

 5095728Foto: kk.no

 

Vi som er slanke kan bli lurt, fordi vi kan gå rundt med helsefarlig magefett mellom innvollene som er mer livstruende enn en lubben person som har fettet rett under huden.

For mye fett rett under huden:

Dette kan vi selv finne ut ved å se oss selv i speilet. Har vi en eller flere bilringer rundt midja er ikke det så farlig dersom de ikke er en ekstra stor struttende mage under.

Helsevirkning:

Denne type mage fett er ikke så skadelig. Det skilles bare ut små mengder av de skadelige cytokiner til blodbanen og fettet setter seg ikke rundt de indre organene. Men som en generell regel er det indre sunt å få dette fettet rundt magen enn på rompa eller lårene.

Årsaken:

Er ofte at du spiser flere kalorier enn du greier å bruke. Det kan skje selv om man bare spiser sunn mat.

Forebyggende råd:

Det beste er å spise rett dose mat, ikke mer enn du forbrenner. Vær fysisk aktiv flere ganger i uka. Lurt å unngå stress, røyking og husk å få nok søvn.

Kjennetegn:

  1. Livvidden er over 80 cm
  2. Du får lett tak i en bilring på magen
  3. Magen ”flyter ut” når du står og blir mye flatere når du ligger.

 

For mye fett mellom innvollene:

For å oppdage dette fettet må vi skannes ved hjelp av MR. Er du redd for at du er en av de, så gå til en lege å få dette gjort, det vil koste deg noen tusen kroner.

Helsevirkning:

Det viser seg at fett mellom innvollene kan være dårlig helsemessig. Du kan være mer disponert for en del sykdommer knyttet til fedme som diabetes, hjerte – og karsykdom, høyt blodtrykk m.fl.

Årsaken:

Dette kan være et resultat av at du har en usunn livsstil. Du beveger deg for lite, du spiser for mye karbohydrater. Alkohol disponerer også for fettopphoping mellom innvollene. Stress og for lite søvn over tid er heller ikke bra.

Forebyggende råd:

Rådene er omtrent de samme uansett hvilke type magefett du har. Beveg deg litt hver dag og velg litt mer fysisk krevende trim   3 ganger i uka. Ellers er det en anbefaling å spise sunnest mulig mat, sov nok og ikke drikk for mye alkohol.

Kjennetegn:

  1. Du trener lite eller ingenting
  2. Magen har stort sett samme fasong uansett om du ligger eller står.
  3. Er livvidden over 88 cm (bredeste stedet over hofta) er stor fare for at du har for mye fett mellom innvollene.
  4. Er du epleformet, er det høy risiko for at det er mye fett rundt innvollene dine.

 

 Kilde: Helsedirektoratet