Treningsbegreper. Hva betyr de? (Del 2)

Man sliter også med mangel av standarder for måling av melkesyre. Man kan nemlig måle på fullblod, blodplasma eller blodlegemene. I tillegg er det forskjell på måleinstrumentene som brukes, kan ikke sammenlikne målingene fra disse uten videre. Man må derfor ha en fast standard eller protokoll ved testing slik at sammenlikning kan gjøres.

Et godt råd angående terskel er hvordan pusten vår føles. På terskel er pusten ubehagelig, men den er overkommelig og jevn. Beveger du deg over terskel blir pusten mer og mer ubehagelig, og ender etter hvert opp i hyperventilasjon.

Fallpulsen i intervaller gir også god informasjon om belastningen er riktig. Fallpuls vil si hvor mye pulsen faller i pausen under et intervall/fartleksdrag. Du har riktig belastning om pulsen faller noen slag i pausen. Det er normalt at den faller noe mindre i de siste pausene. Faller ikke pulsen i pausen, og spesielt tidlig i intervallen trener du for hardt.

Jeg/vi har utviklet en egen prosedyre for å finne terskelpulsen, det er bare å bestille en time hos meg/oss, så vil du få hjelp til å finne riktig treningsbelastning på de forskjellige øktene.

Jeg har etter hvert fått en veldig stor erfaringsdatabase med testdata for løpere. Etter første test kommer ofte kundene tilbake etter noen uker/måneder. Jeg kjører da samme test og kan derfor sammenlikne og analysere om det har skjedd noe ved det nye treningsopplegget jeg har satt opp.

De aller fleste opplever en hyggelig forbedring. I 99% av tilfellen har kundene trent for hardt tidligere, og de opplevde tidligere stagnasjon og svakere resultater. Så begrepet mange trenere etter: «No pain, no Gain» stemmer absolutt ikke, heldigvis.

En annen interessant erfaring er kunder som har prioritert styrketrening framfor utholdenhetstrening. De testes på mølla og opplever en veldig svak utholdenhet. Dette bekrefter igjen forvirringen av begrepene innen trening.

Personer som har blitt sterke i enkeltmuskler må en kunne si er «muskelsterke», men de er ikke nødvendigvis sterke i utholdenhet. Som du igjen opplever, hva sterk her betyr er heller ikke godt å si. (Den viktigste muskelen for utholdenhet er hjertet, det får lite og heller dårlig trening under styrketrening)

Media er veldig glad i begrepet knallhardt, ofte beskrevet av en journalist med heller tvilsom kompetanse innen trening. Jeg aner ikke hva knallhardt betyr, men det høres helt forferdelig ut. Begrepet bør kun ha referanse til konkurranser og ikke til trening.

En konklusjon på denne bloggen skulle vel bli noe sånt som: Det fins få eller ingen begreper som er standardisert innen trening. De fleste begrepene som brukes er veldig subjektive og derfor stort sett totalt intetsigende. Standardiserte konkurranser vil gi en god pekepinn hvor «god» man er. Det kan være 10 km løping, vektløfting i forhold til kroppsvekt, osv . Likeså tester som Cooper testen eller Beep testen. Det blir allikevel et evig diskusjonstema hva som er godt på en 10 km med pers på for eksempel 30 min, 40 min eller 50 min. Vi har alle vår egen referanseverden.

Hilsen oss i Team Kristiansen: