Hvilken trening gir mest energiforbruk?

Er du en av de som er opptatt av hvilken aktivitet som forbrenner mest når du trener da er kanskje dette noe for deg. Selv er jeg mer opptatt at den aktiviteten jeg velger er noe jeg synes er moro og som jeg mestrer. Da er det enklere å få denne/disse aktivitetene til å bli en del av din livsstil. Som igjen gir en god helsegevinst og en sprekere hverdag. Jeg skal gi deg eksempler på 9 ulike aktiviteter som forbrenner mest. Så kan du gjøre valget selv, men husk at du skal fortsette en stund med aktiviteten for å få det ønskede resultat. Derfor må du like den!

1. Løping

Løping er den treningsformen jeg selv har mest erfaring med og vil anbefale på det varmeste, men det er en krevende og tung treningsform, som også er utfordrende for kroppen.Løping er en av de aktivitetene som belaster muskler og ledd mest. Støtbelastningen styrker skjelettet, og treningsformen gir god forbrenning, selv i nedoverbakker. Løping eller jogging er den treningsaktiviteten som gir absolutt best utslag på kalori- og fettforbrenningen når du trener. Etter hvert som form blir bedre og øker farten vil også kaloriforbruket ditt øke. Har du lyst til å trene intervaller i en gruppe kom å trene med meg. Du kan melde deg på her.

Så mye forbrenner du ved middels intensitet i 60 min:

Kvinne, 65 kg: ca.590 kcal Mann, 80 kg: ca. 740 kcal

2. Roing

Selv ror jeg en del i løpet av sommermånedene, da mest i en vanlig robåt (trebåt, som har to sett åre så vi kan være to som ror sammen) jeg bruker også en tursculler av og til, men der er det mer krevende med ”flatt” vann. Ellers ”snubler” jeg i årene. Ved roing bruker vi alle de store muskelgruppene; rygg, armer, skulder og beina. Roing er en treningsform som gir jevn forbrenning.

Roing på innendørs romaskin er en øvelse som har alt; styrke, kondisjon og kaloriforbruk. Bruken av armer, bein og rygg gir en super kaloriforbrenning. Dersom teknikken din ikke er riktig, risikerer du å stivne fort.

Så mye forbrenner du ved middels intensitet i 60 min:

Kvinne, 65 kg: ca. 395 kcal Mann, 80 kg: ca. 500 kcal

1762779Foto: Frode Hansen

3. Ellipsemaskin

Selv har jeg ikke så mye erfaring med bruk av ellipsemaskin, men også med dette treningsapparatet bruker du mange muskler derfor får du en jevn treningsøkt med høy forbrenning. Ellipsemaskinen er enkel å bruke, passer de fleste og er skånsom for muskler og ledd.

Enkel trening for de som ikke liker å jogge, men som vil høy kontinuerlig forbrenning. Bruken av rumpe og lår gir i tillegg en god oppstrammingseffekt. Start med 125 til 145 tråkk i minuttet og etter hvert som formen din blir bedre kan du øke motstanden og eller frekvensen.

Så mye forbrenner du ved middels intensitet i 60 min:

Kvinne, 65 kg: ca. 428 kcal Mann, 80 kg: ca. 540 kcal

4. Langrenn

Langrenn er en av de treningsformene som jeg personlig liker aller best. Den er bare helt unik. Dette er vel fordi jeg føler at jeg får en fin naturopplevelse. Og selvfølgelig fordi jeg mestrer både teknikk og utstyr. Jeg lærte tidlig å gå på ski og har vært med på det norske kvinnelandslaget på ski fra jeg 16 – 24 år. I dag driver jeg både teknikktrening i langrenn og intervalltreninger på ski om vinteren. I langrenn bruke vi de store muskelgruppene i bein, rygg og armer. På grunn av forskjellig terreng, føre og teknikk blir forbrenninga ujevn.

Så mye forbrenner du ved middels intensitet i 60 min:

Kvinne, 65 kg: ca. 525 kcal Mann, 80 kg: ca. 660 kcal

6370_handball_jentenFoto: Gorm kallestad

5. Fotball og håndball

Ballspill har aldri vært min greie, men jeg kjenner mange som liker den form for trening.

Ballspill gi god kondisjons trening og tiden flyr mens man er opptatt med spillet. Forbrenningseffekten avhenger av hvor aktiv du er på banen.

Sosial, kroppsbærende og intervallpreget trening med mye bevegelse

Så mye forbrenner du ved middels intensitet i 60 min:

Kvinne, 65 kg: ca. 460 kcal Mann, 80 kg: ca. 580 kcal

6. Gå/stavgang

For de fleste av oss er gåturer den mest tilgjengelige kondisjonsformen. Jeg har tidligere sagt at gang er en undervurdert aktivitet. Det er liksom ikke ”kult” nok å bare gå. Selv om kaloriforbrenningen er lav kan gåturer bidra til økt hverdagsmosjon, frisk luft, naturopplevelser og transport fra A til B. Gå kan du gjøre i naturen, i byen eller på tredemølle og holde fettforbrenningen i gang. Går du til butikken og hjem kan den ekstra vekten i handleposen bidra til ytterligere energibruk. Stavgang kan være god variasjon, men husk å bruke armene skikkelig. Da kan du øke forbrenningen med 67% . Så jeg anbefaler deg å starte med stavgang dersom du vil ha en skånsom aktivitet som er enkel å lære og som gir god treningseffekt. har du lyst til å være med i en stavgangsgruppe så kan du melde deg på her.

Så mye forbrenner du ved middels intensitet i 60 min:

Kvinne, 65 kg: ca. 206 kcal Mann, 80 kg: ca. 332 kcal

Spinning[2]

8. Spinning

Selv har jeg ikke vært ivrig på spinningsykkelen, men jeg har mange venner som liker denne treningsformen. Å trene i gruppe til musikk med en god instruktør kan være motiverende. Det kan bidra til at du «pushe» deg selv til å ta i litt ekstra.

Effektiv, sosial og enkel trening. Super trening for deg som ikke er i toppform da du slipper støtbelastning på ankler og knær.

Så mye forbrenner du ved middels intensitet i 60 min:

Kvinne, 65 kg: ca. 406 kcal Mann, 80 kg: ca. 626 kcal

9. Sykling ute

Sykling ute er en fin aktivitet. Du får en voldsom rekkevidde (kommer langt i forhold til gang eller løping) og det kan være motiverende i seg selv. Sykling i kupert terreng krever mye energi og personlig synes jeg det er ganske krevende. Jeg synes sykling er enten alt for lett eller alt for tungt, men jeg har sannsynligvis ikke syklet nok til å føle den gode flyten. Så et mål for meg denne våren sommeren er å sykle litt er, slik at jeg mestrer denne treningsformen bedre.

Forbrenningen vil være avhengig av teknikk og terreng; i motbakker er forbrenningen høy, mens den i nedoverbakker er lav.

Så mye forbrenner du ved middels intensitet i 60 min:

Kvinne, 65 kg: ca. 476 kcal Mann, 80 kg: ca. 724 kcal

OBS: Beregningene i tabellene er basert på såkalte MET-verdier (metabolic equialent of task) som angir hvor mye energi som kreves for å gjennomføre en gitt aktivitet. Verdiene som ligger til grunn, er basert på internasjonale standarder av forbrenning ved ulike aktivitetsformer.

Antall kalorier forbrent på en aktivitet vil alltid kunne variere, hovedsakelig på grunn av svingninger i intensitetsnivå. Den eneste måten å måle helt korrekt på, er å bruke en pulsmåler, som stilles inn etter individuelle mål, og som du har på deg under hele aktiviteten.