Er det virkelig blitt så vanskelig å løpe?


Er det virkelig en sannhet at en skal ha 180 skritt i minuttet når en løper? Jeg har løpt i hele mitt liv, som konkurranse løper på høyt nivå helt siden jeg var 14 år. Jeg har ikke hørt dette før for et år siden, at en skal ha 180 skritt i minuttet for å løpe “rett”.

Rart hvor vanskelig en kan gjøre en så enkel aktivitet som løping. Jeg blir rett og slett litt lei meg på vegne av alle disse “reglene” som blir gitt nyfrelste jogger og løpere. Jeg tror kanskje vi mister noen av de nyfrelst løperne med “regler” om hvordan løpe “rett”. Jeg og sikkert mange med meg har ikke tenkt på løping som noe vanskelig. Mitt råd til dere nybegynnere er, bare start og løp og ha det gøy med løpinga så kommer stilen og steget etterhvert.

Når du har løpt en stund kan du kanskje sette deg et mål som f.eks. å løpe et 3 km, 5 km, 10 km løp eller noe lignende. Da kan det være mer aktuelt og tenke på din løpestil, når det gjelder skrittlengde, frekvens mm., men det er ingen regler som forteller hva som er rett eller galt så vidt jeg vet. Vi er jo alle bygget forskjellig og har forskjellig måte å bevege oss på. For at du skal kunne greie og ha ca. 170 – 180 skritt i minuttet med en OK skrittlengde bør du ha løpt noe og blitt sterk i løps musklaturen, da spesielt i leggene og i hofteleddsbøyeren.

Jeg møter mange løpere i min jobb som trener for bedrifter og enkelt personer. Alle løper forskjellig og har veldig forskjellig treningsgrunnlag. Derfor gir jeg inviduelle tips til den enkelte løperen på mine treninger og PT – timer. De fleste av disse løperne løper med ca. 150 – 160 skritt i minuttet, men det er sjelden jeg komenterer det. Det viktigste jeg synes er å få flest mulig jogger til å bli glad i å jogge og løpe. Det som kan avgjøre hvor mange skritt du skal ha i minuttet når du løper er avhengig av hvorfor du løper, løper du for å unngå skader eller løper du for å løpe virkelig fort i konkurranser?

Dersom du øker frekvensen på løpesteget ditt kan skritt lengden din bli kortere og det gjør jo ikke løpestilen din noe bedre og du unngår ikke skadene da heller. De som har vært eller er raske og gode løpere har høy frekvens og lange skritt som gir meget god fremdrift. Men for å greie en slik løps stil trengs ganske mye løpetrening. Jeg kjenner ingen raske løsninger på å få til dette. Så mitt råd til alle dere jogger og løpere, tenk minst mulig på alle disse “reglene” for “riktig” løping. Ut og løp og ha det gøy, så vil stilen bli bedre og bedre etter hvert som du blir sterkere.

Lykke til!!

Ønsker du råd og hjelp med løpetreningen din så ta kontakt med oss i Team Kristiansen. Vi hjelper deg gjerne